LIONS CLUB INTERNATIONAL že več let izvaja akcijo zbiranja in brezplačnega razdeljevanja rabljenih korekcijskih očal. Tej akciji se je pred leti pridružil LIONS DISTRIKT SLOVENIJA – DISTRIKT 129 s svojimi Leo in Lions klubi. Večji del zbranih očal se pošlje v zbirni center v Franciji, drugi del očal pa študentje Medicinske fakultete Ljubljana, Sekcija za tropsko in potovalno medicino, vzamejo s seboj v Afriko, kjer jih brezplačno razdelijo lokalnim prebivalcem.

Do sedaj so študentje medicine, pod mentorstvom mag. Ingrid Rahne, dr.med., na ta način razdelili že preko 1000 očal, še več pa jih imajo namen razdeliti v prihodnje tudi z vašo pomočjo. Očala so Leo in Lions klubi v Sloveniji zbirali na različne načine, predvsem pa s pomočjo optik.

Prva vseslovenska akcije zbiranja rabljenih korekcijskih očal, ki je potekala v času od 1. do 31. oktobra 2011 je bila uspešno zaključena in pred nami je že druga akcija. Akcijo leta 2011 je podprlo vodstvo Zveze lions klubov – Distrikt 129, v akciji pa so sodelovali tudi člani različnih Lions klubov širom Slovenije. V akciji smo uspeli zbrati 3.157 očal. Očala smo s pomočjo mag. Ingrid Rahne pregledali in jih razdelili na tiste, katere smo poslali v Lions zbirni center v Francijo, drugi del očal pa smo izročili Sekciji za tropsko in potovalno medicino. Omenjena sekcija v prihodnjih letih organizira več odprav v ekonomsko manj razvite države. V teh državah bodo študentje opravili osnovne okulistične preglede tamkajšnjih prebivalcem in jim brezplačno podarili njim primerna očala. Stroške pošiljanja očal v Lions zbirni center v Francijo je plačalo podjetje POTOKAR, d.o.o..

Vabimo vas k ogledu filma Seeing Beyond Borders, ki prikazuje pot rabljenih očal od zbirnega mesta do končnega uporabnika.